V Evropě je léto nejteplejším a poměrně suchým obdobím. Je nám proto často horko, potíme se, máme tendenci nosit lehké a vzdušné oblečení a pít studené nápoje. Cítíme se sice osvěženi, ale můžeme ztrácet poměrně velké množství tělesné energie. To může mít za následek úbytek minerálů v těle a snížení trávicí energie (hl. díky studené a syrové stravě). Energie Hlenu se začne hromadit v organizmu, což může později způsobit přibírání na váze, problémy s cirkulací krve, degenerativní artrózu, artritidu, chronický problém s trávením apod.

Proto tibetská medicína doporučuje jídlo a pití kvality lehce chladivé a čerstvé tak, aby byla eliminována externí horkost slunce a zároveň ochráněna trávicí energie. Např. je vhodné jíst vařenou zeleninu, saláty (v přiměřené míře, nejlépe v poledne a v horku), olivový olej, čerstvé ovoce (také přiměřeně, nejlépe dopoledne a odpoledne a v horku), sušené ovoce, rýži, špagety, těstoviny, chléb a někdy hovězí maso, případně i kozí maso.

Z nápojů je nejlepší pít vodu teploty pokojové, občas ovocný džus, horký anebo teplý čaj. Ráno, před snídaní, je velice vhodné rozehřát žaludek teplou převařenou vodu (je možné přidat pár kapek citronu pro zvýšení cirkulace krve).

Pro zjednodušení, vyhýbal bych se tedy větší konzumaci zmrzlin, chlazených nápojům nebo potravin uchovávaných delší dobu v lednici nebo v mrazáku. Tyto potraviny mohou být nebezpečné, protože „zmrazí“ hrtan a žaludek, což může vést ke špatnému trávení, gastritidě, problémům s dýcháním, nachlazení, chřipce, sinusitidě (zánět nosních dutin). Je také dobré se vyvarovat i jiným jídlům zatěžujícím trávení – příliš kořeněnému jídlu, glutamátu, silnému alkoholu nebo jeho větší konzumaci, mléku a mléčným výrobkům, sušenému masu, klobásám, dlouho vařenému a konzervovanému jídlu.

Co se týče chování, hl. lidé s přemírou Žluče (viz Základní rady pro udržení rovnováhy) by se měli vyvarovat dlouhodobému slunění, které jim může způsobit bolest hlavy, záněty, snížení krevního tlaku atd. Dlouhodobý pobyt v klimatizovaných prostorách také může negativně ovlivnit funkci metabolizmu a trávení.

Z bylinek můžeme doporučit při pocitech horka Dresum, nebo pro lepší trávení Čongši 6, případně Garnag 10. Pro zklidnění Dzati 10.

Share This