Na sklonku léta bývá v těle a i v potravinách nahromaděna energie ohně. Organizmus a potraviny mají charakter „olejnatý“ a „ostrý“. Mohli bychom také nazvat toto období jako žlučníkovým, protože se manifestují problémy se žlučníkem spojené (např. špatné trávení, gastritida, bolest hlavy, žaludeční nevolnost, různé virózy a záněty).

Jako prevenci je vhodné jíst více čerstvého ovoce, rýži, chléb, olivový olej, hořké a trpké jídlo (např. čekanku, cuketu, rukolu, banány, fazolové lusky, čočku). Je dobré pít zelený čaj, jasmínový čaj, lehce vylouhovaný černý čaj, ovocné džusy, minerální vodu (méně mineralizovanou), čerstvě pramenitou vodu nebo převařenou vodu, kterou necháme vychladnout.

Měli bychom se vyhýbat silnému alkoholu, mléčným výrobkům (hl. tučným), čokoládě, kávě, tučnému masu, salámům, šunce, silně kořeněnému jídlu, glutamátu, smaženému jídlu, sušenému ovoci a dlouho vařeným jídlům.

Z bylinných preparátů doporučujeme:

Upozornění: jedná se o obecné doporučení, které se u každého člověka může měnit. Pro lepší posouzení je vhodná detailní diagnostika.

 

Share This