Polévka z červené řepy

Dle tibetské medicíny má jídlo na zdraví poměrně velký vliv. S Danielem Jakšem (zkušený kuchař) jsme pro vás připravili recept, zdraví prospěšný a chutný, ideální pro podzimní období.

Z léta je v organizmu stále nahromaděna energie ohně, kterou je dobré snížit nejlépe tepelně upravenou zeleninou.

Co budeme potřebovat:

  • červenou řepu – cca 70%, je dobrá na čištění krve, eliminuje energii Hlen, podporuje činnost jater, žlučníku a kůže
  • mrkev – „ochlazuje“ element ohně, čistí krev, zlepšuje funkci zraku, reguluje tenké a tlusté střevo
  • římský kmín (můžeme použít i běžný kmín) – pomáhá při zánětech plic, podporuje trávení
  • černou sůl (můžeme použít i jinou sůl, např. himalájskou) – podporuje trávení, eliminuje nadýmání, čistí energii Hlen
  • kysanou smetanu – zvyšuje apetit a sílu organizmu, redukuje energii vítr (spojená s psychikou)

Mrkev i červenou řepu řádně omyjeme, oloupeme nebo oškrábeme, jemně nakrájíme, přidáme trochu kmínu (cca 2 lžičky na 1/2l vody), povaříme na středním ohni do doby změknutí (10- 15 min), pak přidáme černou sůl (cca 1 lžička) a dozdobíme trochou kysané smatany a kadeřávku.

Napsat komentář

Share This