Říjen až listopad – konfliktní sezóna tepla a chladu

Zima se začíná pomalu prosazovat a sluneční aktivita se zmenšuje. Chlad postupně proniká do těla – „zablokuje“ póry těla, a tím zvýší teplo uvnitř organizmu. To chrání tělo před prochladnutím. Nicméně může docházet k nárůstu tzv. trávicího ohně, který pak ohrožuje vnitřní orgány. Energie Žluče (oheň) a energie Hlenu se dostávájí do konfliktu, který může vyústit v zánětlivá onemocnění, prochladnutí nebo chřipku.

Vhodné potraviny pro toto období jsou chuti sladké, kyselé a slané, jako např. hrušky, jablka, banány, zelenina, cererálie, kaše, netučné mléčné produkty, teplá polévka, maso a vývar z kostí, horké čaje (např. Yogi), červené víno (menší množství) a ovocné džusy. Pro psychickou pohodu se doporučuje olejová masáž kunye (např. tibetské masáže).

Naše zdraví je rovněž významně ovlivněno naším způsobem chování a životním stylem. Např. takové zvyky jako pozdní uléhání ke spánku, nebo spánek během dne mohou oslabovat játra, žlučník a ledviny. Důvodem je to, že pokud jsme aktivní v noci, vyčerpávají se vnitřní orgány, zatímco pokud spíme v době slunečního světla, hromadí se v našem těle energie Žluče (ohně).

Z bylinek tibetská medicína doporučuje na akutní infekce Gabur 25. (Padma Basic).

Nebo pro preventivní očistu Dresum. (Padma Hepatib).

 

Share This