Říjen až listopad – konfliktní sezóna tepla a chladu

 

Zima se začíná pomalu prosazovat a sluneční aktivita se zmenšuje. Vnější chlad postupně proniká do těla, kde „zablokuje“ póry těla, následkem čehož se uvnitř těla začne akumulovat teplo. To chrání tělo před prochladnutím. Současně však může dojít také ke zvýšení tzv. trávicího ohně, díky kterému jsme schopni strávit přijímanou potravu, který však při zvýšené činnosti naopak ohrožuje vnitřní orgány. Energie žluče (oheň, tripa) a energie hlenu (chlad, beken) se dostávájí do konfliktu, který může vyústit v zánětlivá onemocnění, prochladnutí nebo chřipku.

 

Mezi potraviny vhodné pro toto období se řadí suroviny chuti sladké, kyselé a slané, jako např. hrušky, jablka, banány, zelenina, cererálie, kaše, netučné mléčné produkty, teplé polévky, maso a vývary z kostí, dále horké čaje (např. Yogi), menší množství červeného vína a ovocné džusy. Pro navození a udržení psychické pohody se doporučuje tibetská olejová masáž kunye (např. tibetské masáže).

 

Naše zdraví je rovněž významně ovlivněno naším způsobem chování a životním stylem. Např. takové zvyky jako pozdní uléhání ke spánku, nebo spánek během dne mohou oslabovat játra, žlučník a ledviny. Důvodem je to, že pokud jsme aktivní v noci, vyčerpávají se vnitřní orgány, zatímco pokud spíme v době slunečního světla, hromadí se v našem těle energie žluče (ohně).

Z bylinek tibetská medicína doporučuje na akutní infekce Gabur 25.

Nebo pro preventivní očistu Dresum.

 

Share This