Poruchy a nerovnováha prostředí žaludku, narušení trávicího procesu i enzymů napomáhajících trávení – to jsou jen některé důsledky našich (špatných) stravovacích návyků, které jsou do velké míry určovány dnešní dostupností rozmanitých potravin různé kvality a jejich různého stupně prospěšnosti pro náš organismus. K tomu se přidává nadměrná konzumace jídla, konzumace mastných potravin a sladkostí, okyselujících potravin nebo stimulujících látek jako jsou alkohol, kofein a nikotin. V neposlední řadě stres a způsob, jakým potravu přijímáme, tedy velmi hekticky, to vše narušuje a poškozuje přirozené prostředí žaludku.

Tibetská tradice a úprava žaludečního prostředí

Dle tibetské medicíny je svět a i tělo tvořeno z pěti elementů: vzduchu, ohně, vody, země a prostoru. Prvky se projevují v lidském těle třemi dynamickými principy energií vítr, žluč (někdy se nazývá i oheň) a hlen. Vítr představuje prvek vzduchu, zajišťuje veškerý pohyb a vládne všem prvkům. Nejvíce je aktivní v psychice těla. Žluč ztělesňuje prvek ohně a jeho funkce je ohřívající (metabolismus podporující). Hlen se skládá z prvků vody a země a odráží stabilizační a chladící aspekt v organismu. Je vlastně veškerou hmotou v těle.

Klima žaludku je často narušeno nadměrnou energií hlen v zažívacím systému. Nadměrná spotřeba syrových, anebo těžko stravitelných potravin, případně špatné stravovací návyky mohou vést ke vzniku přebytečných žaludečních šťáv a oslabení trávení. Výsledkem je nevyvážené klima žaludku (tib. powa sung chub). Žaludeční šťávy vstupují do jícnu a požitá potrava nemůže být zcela strávena. To může být vnímáno jako nepříjemné pálení. Tento pocit se často vyskytuje při ležení (zejména v noci), ohýbání nebo zvedání a po konzumaci potravin, které zatěžují žaludek.

Tibetská medicína usiluje o vnitřní rovnováhu sil v těle. Jádrem tohoto učení je změna životního stylu, vhodná dieta a případně i doplňky stravy jako je tradiční tibetský recept „Čongši 6“.

Bylinná receptura Čongši 6

Čongši 6 (nebo také PADMA AciTib) poskytuje powa sung čhub (vyrovnané prostředí žaludku).  Přípravek má ostrou a hořkou chuť a neutralizační vlastnosti. Zklidňuje žaludek tak, že energie trávicího systému může volně proudit a Vy se zase budete dobře cítit.

Receptura obsahuje šest ingrediencí majících speciální funkci. Zvláštní kompozice, typická pro tibetskou medicínu, nejenže vyvažuje náhlou nerovnováhu, ale usiluje o dlouhodobou harmonii všech třech energií.

Jednotlivé ingredience

Uhličitan vápenatý – tib. čongši

Uhličitan vápenatý se v tibetské medicíně nazývá „dlouhodobý usmiřovatel” a je důležitou složkou při obnově a udržení rovnováhy mezi třemi tělesnými energiemi. Má sladkou chuť a neutrální povahu. Podporuje trávení a uklidňuje „horké stavy“ žluče. Navíc, vápník, zde obsažený, přispívá k normální funkci trávicích enzymů.

 

 

 

 

Kardamom – tib. sukmel

Semena kardamomu mají ostrou chuť a oteplovací povahou. Zlepšují trávicí oheň a uvolňují své teplo v oblasti ledvin. Podporují také chuť k jídlu a přinášejí rovnováhu chladné energie. Především, potlačují přebytek energie hlen v zažívacím traktu. V Indii, po jídle, lidé žvýkají tato semínka, aby podpořili trávení. Kardamom také neutralizuje špatný dech.

 

 

 

Oman pravý – tib. manu

Kořen omanu má sladkou, hořkou a štiplavou chuť a zahřívající-neutralizující povahu. Harmonizuje energie žluč / hlen, stimuluje chuť k jídlu a posiluje zažívací energii. Ve starověku byl používán jako koření pro sladkosti a přísada do hořkých piv. Plinius Starší doporučoval kořen omanu na slabosti žaludku a kašel.

 

 

 

Granátové jablko – tib. sebru

Kyselá a sladká semena granátového jablka mají na zažívání zahřívající účinek (podporují trávicí oheň) a tím podporují metabolismus v těle. Semena z granátového jablka jsou hlavní přísadou v recepturách určených k vyrovnání energie hlen. Díky svým cenným přísadám je granátové jablko pevně zakotveno v tradiční lidové medicíně. Granátové jablko bylo vždy součástí mnohých elixírů života a používáno lidmi na zlepšení trávení.

 

 

 

Světlice barvířská – tib. gurgum

Červeno-oranžové květy světlice barvířské mají hořkou a mírně kořeněnou chuť a chladicí vlastnosti. Především podporují energii žlučníku (tib: nutri čele). Má podobné vlastnosti jako šafrán a mnozí ji používají jako koření v kuchyni. Tradiční lidové lékařství využívá její vlastnosti na poruchu trávení a proti kašli.

 

 

 

Pepř dlouhý – tib. pipiling

Dlouhý pepř má ostrou chuť a zahřívací vlastnosti. Harmonizuje nerovnováhu energií hlenu a větru v oblasti žaludku. Jeho ostrost je účinnější a zároveň méně agresivní než u ostatních druhů pepře. Působí proti chladu a stagnaci v zažívacím traktu. Již Sybila Rýnská používala dlouhý pepř ve svých léčebných recepturách proti zahlenění, poruchám trávení a ztrátě chuti k jídlu.

 

 

 

Konzumace těchto koření, spolu s vyváženou stravou a harmonickou rovnováhou pracovního a osobního života, přispívá k vyváženému klimatu žaludku.

Švýcarský preparát PADMA AciTib je vyroben dle tibetského tradičního receptu Čongši 6.

Produkt si prohlédněte a nakupte na našich stránkách zde: http://obchod.tibetskamedicina.cz/bylinky/acitib/.

Share This