Čongši 6 – překyselení žaludku

ČONGŠI 6

Čongši 6 – překyselení, lehký zánět a nerovnováha žaludku, reflux

Indikace:

  • překyselení a lehký zánět žaludku (gastritida)
  • bolesti žaludku a pálení žáhy, reflux („zpětný tok“ kyseliny ze žaludku do jícnu)
  • poruchy a nerovnováha prostředí žaludku, narušení trávicího procesu i enzymů napomáhajících trávení
  • tlak na hrudi nebo v hlavě, který je vyvolaný nerovnováhou žaludku.
  • „stres“ nebo tlak v žaludku
  • plynatost
  • astma
  • chronický zánět dutin
  • ekzém

Čongši 6 pomáhá chránit jícen před kyselinou, čímž umožňuje hojení místních zánětů jícnu a zmírňuje chronický kašel způsobený zánětem. Používá se také jako podpůrná léčba žaludečního vředu.

Dle tibetské medicíny má i příznivý vliv na „stres” v žaludku (narušení energie vítr s pocitem tlaku v žaludku, plynatostí a krkáním). Interakce přesně dávkovaných bylinek a uhličitanu vápenatého v přípravku pomáhá trávícímu systému regenerovat svou přirozenou energetickou rovnováhu. Dle tibetské medicíny je dobré trávení základem zdraví a dlouhověkosti. Nastolení rovnováhy v žaludku tak může podpořit i uzdravování jiných nemocí v těle, jako je astma, chronický zánět nosních dutin, ekzém apod.

Kontraindikace: těhotenství

Čongši 6 (Padma Aciben, Padma AciTib) znamená „vápník“ a číslo „6“ je zkratkou pro šest složek, které jsou obsaženy v přípravku.  Používá se na akutní a chronickou nerovnováhu energie hlen a neutralizaci žaludečního klimatu. Podle tibetské medicíny má Čongši 6 ostrou a hořkou chuť a neutralizační vlastnosti. Navíc, vápník přispívá k normální funkci trávicích enzymů.

Dle tibetské medicíny dochází často v žaludku k narušení energie hlen, která odpovídá hmotnému tělu (energii země a voda). Její energie je vlhká a studená. Pokud se v těle objeví chronická nerovnováha této energie, pak ji nazýváme beken mukpo (hnědý hlen), protože je výsledkem smíchání nerovnováhy všech tří tělesných energií: vítr (znázorněna modrou barvou), oheň (znázorněna červenou), hlen (znázorněna žlutou), společně s energií krve (znázorněna červenou). V první fázi můžeme mít kyselou chuť v ústech z důvodu stoupajících šťáv, v druhé fázi pocit hořkosti v ústech z důvodu zatížení jater toxiny a následně se mohou objevit i vředy v žaludku nebo dvanácterníku.

Bylinná receptura Čongši 6

Čongši 6 (nebo také PADMA AciTib) poskytuje powa sung čhub (vyrovnané prostředí žaludku). Přípravek má ostrou a hořkou chuť a neutralizační vlastnosti. Zklidňuje žaludek tak, že energie trávicího systému může volně proudit a Vy se zase budete dobře cítit.

Receptura obsahuje šest ingrediencí majících speciální funkci. Zvláštní kompozice, typická pro tibetskou medicínu, nejenže vyvažuje náhlou nerovnováhu, ale usiluje o dlouhodobou harmonii všech třech energií.

Jednotlivé ingredience

Uhličitan vápenatý – čongši

Uhličitan vápenatý se v tibetské medicíně nazývá „dlouhodobý usmiřovatel” a je důležitou složkou při obnově a udržení rovnováhy mezi třemi tělesnými energiemi. Má sladkou chuť a neutrální povahu. Podporuje trávení a uklidňuje „horké stavy“ žluče. Navíc, vápník, zde obsažený, přispívá k normální funkci trávicích enzymů.

Kardamom – sukmel

Semena kardamomu mají ostrou chuť a oteplovací povahou. Zlepšují trávicí oheň a uvolňují své teplo v oblasti ledvin. Podporují také chuť k jídlu a přinášejí rovnováhu chladné energie. Především, potlačují přebytek energie hlen v zažívacím traktu. V Indii, po jídle, lidé žvýkají tato semínka, aby podpořili trávení. Kardamom také neutralizuje špatný dech.

Oman pravý – manu

Kořen omanu má sladkou, hořkou a štiplavou chuť a zahřívající-neutralizující povahu. Harmonizuje energie žluč / hlen, stimuluje chuť k jídlu a posiluje zažívací energii. Ve starověku byl používán jako koření pro sladkosti a přísada do hořkých piv. Plinius Starší doporučoval kořen omanu na slabosti žaludku a kašel.

Granátové jablko – sebru

Kyselá a sladká semena granátového jablka mají na zažívání zahřívající účinek (podporují trávicí oheň) a tím podporují metabolismus v těle. Semena z granátového jablka jsou hlavní přísadou v recepturách určených k vyrovnání energie hlen. Díky svým cenným přísadám je granátové jablko pevně zakotveno v tradiční lidové medicíně. Granátové jablko bylo vždy součástí mnohých elixírů života a používáno lidmi na zlepšení trávení.

Světlice barvířská – gurgum

Červeno-oranžové květy světlice barvířské mají hořkou a mírně kořeněnou chuť a chladicí vlastnosti. Především podporují energii žlučníku (tib: nutri čele). Má podobné vlastnosti jako šafrán a mnozí ji používají jako koření v kuchyni. Tradiční lidové lékařství využívá její vlastnosti na poruchu trávení a proti kašli.

Pepř dlouhý – pipiling

Dlouhý pepř má ostrou chuť a zahřívací vlastnosti. Harmonizuje nerovnováhu energií hlenu a větru v oblasti žaludku. Jeho ostrost je účinnější a zároveň méně agresivní než u ostatních druhů pepře. Působí proti chladu a stagnaci v zažívacím traktu. Již Sybila Rýnská používala dlouhý pepř ve svých léčebných recepturách proti zahlenění, poruchám trávení a ztrátě chuti k jídlu.

Konzumace těchto koření, spolu s vyváženou stravou a harmonickou rovnováhou pracovního a osobního života, přispívá k vyváženému klimatu žaludku.

Share This