Dle tibetské medicíny jídlo má poměrně velký vliv na náš organizmus. Dnes bych rád uvedl příklad harmonizujícího jídla vhodného pro jarní období.

Připravíme si rýži (osobně mám nejraději Basmati), červenou řepu, celer, petržel a koření (kurkumu, kmín, sůl a tymián). Zeleninu doporučuji výhradně v čerstvé formě, ne konzervovanou anebo nakládanou.

Zeleninu důkladně opláchneme, oloupeme (vrchní část obsahuje nejvíce toxinů) a nakrájíme na drobné kousky, nejlépe po směru růstu kořene kvůli zachování toku energie. Rýži také propláchneme.

Červenou řepu přidáme do rýže s vodou. Okořeníme špetkou soli a kmínem. Vaříme za mírného plamene s pokličkou až do změknutí rýže a řepy.

Na pánvičku dáme trochu oleje (např. slunečnicový anebo řepkový, který se nejméně připaluje), přidáme nakrájený celer a petržel, 1 lžičku kurkumy, asi tři špetky tymiánu. Můžeme také dokořenit špetkou tzv. čertova lejna (ferula asafoetida). Přiklopíme a necháme restovat a dusit ve vlastní šťávě až do změknutí. Na závěr osolíme, nejlépe černou solí.

Jídlo servírujeme dle vlastní fantazie – žlutá barva zeleniny od kurkumy a červená rýže od řepy vytváří zajímavý efekt (viz přiložený příklad), 🙂

A na závěr už nezbývá než popřát dobré chutnání!

 

Vlivy jednotlivých ingrediencí:

Rýže – harmonizuje, má blahodárný vliv na organizmus.

Červená řepa – je dobrá na čištění krve, eliminuje Hlen, podporuje činnost jater, žlučníku a kůže.

Celer – zvyšuje fyzickou energii, regeneruje reprodukční tekutiny, zlepšuje funkci ledvin, zastavuje krvácení, zvyšuje apetit a trávení, zlepšuje cirkulaci krve.

Petržel – zlepšuje trávení, čistí krev, eliminuje přebytek vody, zlepšuje funkci ledvin.

Kmín – má blahodárný vliv na energii srdce, podporuje trávení.

Sůl – při menší míře odbourává psychické bloky v těle. Nicméně, v dnešní době, jsme již běžnou solí předávkováni, a proto tento efekt není významný (je lepší používat černou sůl).

 

Černá sůl – podporuje trávení, eliminuje nadýmání, čistí Hlen, harmonizuje proudění energie v těle.

Kurkuma – pomáhá léčit infekci, horečku, záněty, hemeroidy a otravu.

Tymián – reguluje energii Hlen a Vítr.

Čertovo lejno (ferula asafoetida) – má blahodárný vliv na trávení a snižuje plynatost v žaludku i ve střevech.

Olej pro restování, např. rýžový, slunečnicový nebo olivový – olej (tuk je důležitý pro zdraví) podporuje metabolismus a zvyšuje sílu organizmu, čistí orgány a energetické kanály, odstraňuje toxiny, zpomaluje stárnutí.

 

POZNÁMKY

Element větru – odpovídá psychice, řídí veškerý pohyb v těle, nejvíce se projevuje v kostech, srdci, plicích, tlustém střevě, kůži a uších.

Element ohně – odpovídá teplu v těle, nejvíce se projevuje v játrech, žlučníku, kůži a očích.

Hlen (element země a vody) – odpovídá veškeré hmotě v těle, nejvíce se hromadí v ledvinách, slezině, lymfatickému systému, močovém měchýři, žaludku, mozku, jazyce a nose.

Upozornění: jedná se o obecná doporučení vhodnosti potravin. Jejich vliv se může u různých osob lišit. Pro lepší posouzení vlivu na organismus je potřeba provést detailní diagnostiku.

Share This