Játra získávají z jídla to nejlepší

Hlavním úkolem jater a žlučníku je zpřístupňovat živiny a metabolizovat je. Jedná se nejen o vitaminy, minerály a stopové prvky, ale také o bílkoviny, tuky a sacharidy. Ty slouží jako stavební materiály, nosiče energie nebo výchozí suroviny, např. pro koagulační faktory, messengerové látky apod.

Kromě toho plní játra také roli meziskladu (např. pro vitamin A atd.).
Pouze tehdy, pokud játra fungují normálně, mohou být živiny optimálně připraveny, využity, přeměněny nebo uloženy.
Základem životního stylu šetrného k játrům je vyvážená strava bohatá na vlákninu, připravovaná čerstvě a podle ročního období.

Dostatek zeleniny a ovoce, z tibetského pohledu ale nutně v ohřáté formě, v kombinaci s celozrnnými produkty jsou nejen šetrné k játrům, ale poskytují také velké množství životně důležitých látek. Bílkoviny by se měly konzumovat denně, ale ne v nadměrném množství, a v dobré kvalitě. Totéž platí pro tuky. Je třeba se vyhýbat cukru, alkoholu a přídavným látkám (aditivům).  

Vědomá konzumace hořkých a trpkých bylin podporuje játra, a co je zajímavé, snižuje i chuť na sladké, což játrům prospívá.

Bioaktivní látka cholin rovněž přispívá k normální funkci jater a metabolismu tuků.  Cholin je součástí přípravku PADMA HepaTib (cholin bude součástí nově naskladněných produktů Hepatib tento rok).

Napsat komentář

Share This