Jezte více řepy a podpořte tak regeneraci

Jezte více řepy, abyste podpořili regeneraci, bojovali se záněty, podporovali detoxikaci jater a snížili krevní tlak.

Dalo by se říci, že červená řepa je jednou z nejvíce podceňovaných druhů kořenové zeleniny na světě.
Řepa je poměrně výživná, skvěle doplňuje saláty, polévky a dokonce i dezerty.

Ať už konzumujete syrovou nebo vařenou, obsahuje tato výtečná zelenina léčivé látky, které zabraňují nemocem a udržují vaše tělo ve skvělé kondici.

Kořen s vysokým obsahem železa a jodu lze dokonce použít k léčbě anémií a poruch štítné žlázy. Navíc má vysoký obsah vitamínu C, kyseliny listové a draslíku.

Zde je jen několik skvělých vlastností této červené zeleniny:

  • redukuje vysoký krevní tlak
  • účinná při detoxikaci a čištění
  • vhodné k čištění jater
  • hubnutí
  • prevence kardiovaskulárních onemocnění

Řepa obsahuje polyfenoly a betalainy, které mají schopnost zvrátit a zabránit oxidačnímu poškození. Polyfenoly také předcházejí kardiovaskulárním onemocněním.

Obsahuje dále různé vitaminy, včetně vitamínů B-komplexů, které posilují kapilární stěny. Řepa obsahuje spoustu minerálů, včetně draslíku a kyseliny listové, které podporují zdraví srdce. Navíc obsahuje hořčík, což prospívá zdraví kostí; železo a fosfor, které produkují energii; měď, která ničí volné radikály; jód, který je nezbytný pro produkci hormonů štítné žlázy a v neposlední řadě obsahuje kobalt, který pomáhá vašim střevním bakteriím tvořit vitamin B12. Tento vitamin je vedle kyseliny listové nezbytný pro tvorbu nových červených krvinek.

Řepa obsahuje kyselinu listovou, která oživuje vaše tělo tím, že mu pomáhá vytvářet nové buňky.
Betalin a další sloučeniny v řepě pomáhají odvádět toxiny z vašeho systému.
Řepa obsahuje betacyaniny a další antioxidanty, které brání růstu rakovinných buněk.
Vysoký obsah vlákniny navíc zlepšuje trávení a střevní flóru.

Řepa pomáhá předcházet demenci díky vysoké koncentraci dusičnanů, které se v těle přeměňují na dusitany. Dusičnany zlepšují průtok krve a zlepšují tak množství živin a kyslíku, které se dostávají až do mozku.
Obsahují více pektinu než mrkev nebo jablka. Pektin absorbuje těžké kovy z těla a zároveň odstraňuje škodlivé bakterie z trávicího traktu.

A pokud všechny výše uvedené výhody nestačily, má tato krásné červená zelenina schopnost snižovat hladinu cholesterolu, snižovat krevní tlak, zvrátit kognitivní pokles, zlepšovat funkce jater a zvyšovat váš metabolismus.

Dostali jste chuť?

Zde je výtečný recept na polévku!

Zdroj: Gardening Soul

Eat More Beets to Boost Recovery, Fight Inflammation, Support Liver Detox and Lower Blood Pressure

Napsat komentář

Share This