Většina lidí zažívá po jídle pocit těžkosti, únavy a ospalosti a na myšlení nám nezbývá moc energie. Navíc to, jak se snažíme proti spánku bojovat, dále ještě snižuje schopnost koncentrace. Tento stav se nazývá postprandiální ospalost (lat.: post prandium = po jídle). Zaslechl jsem i lidový název „řízkové kóma” :-).
Je to způsobeno tím, že trávicí ústrojí potřebuje na zažití jídla hodně energie. Čím víc jíme a čím větší je podíl těžkých kalorických v jídle, tím větší může být i naše únava po jídle. Trávení pracuje naplno, na činnost mozku nezbývá příliš mnoho energie a naše únava se zvětšuje.
Které potraviny navozují ospalost?
K takovéto reakci organismu ovšem může dojít po požití jakýchkoli potravin. Účinek je výraznější po mase, rybách, vejcích, sýrech a luštěninách. Také příliš mnoho rafinovaných uhlohydrátů může navodit ospalost. Sacharidy způsobují, že hladina glukózy v krvi stoupá, a tím se zpomaluje produkce látky orexin (neuropeptid), který je částečně zodpovědný za regulaci stavu bdění. Z hlediska tradiční tibetské medicíny může přílišná konzumace těchto potravin oslabit medro (trávicí oheň).
Byliny a koření odstraňující ospalost po jídle
Z bylin a koření, které našemu organismu pomáhají vyrovnat se s obtížným zažíváním, doporučují tibetští lékaři např. skořici, kardamom, galgán lékařský, dlouhý pepř a semena granátového jablka. Štiplavost galgánu a dlouhého pepře normalizují pohyb a vyprázdňování žaludku (tzv. motilitu). Éterické oleje z koření podporují sekreci trávicích šťáv, působí proti nadýmání a snižují křeče. Na tomto doporučení je vystavěna receptura Sedru 5, více viz Sedru 5.
Byliny a koření mají schopnost energicky podporovat trávení, harmonizovat celkovou funkci trávení a potlačovat únavu po jídle.