Pálení žáhy (tib. phowa drang sa)

Příčina

Vznik konfliktního prostředí v žaludku – horkosti a chladu (energie Tripa a Bekhen).

Žluč tvořená v játrech (žlučníku) se potkává s hlenem (mukus) energie Bekhen v žaludku a způsobí „ohnivé“ žaludeční prostředí.

Pozdní večeře, příliš těžká a mastná jídla, sladkosti a alkohol, kofein a nikotin, narušují žaludeční prostředí a funkci trávicích enzymů. Také konzumace syrového a těžko stravitelného jídla (oblíbené zeleninové saláty) múže vést k vývoji přebytečné žaludeční šťávy a zhoršujícímu trávení. Pokud to trvá déle, výsledkem je, že požité jídlo nelze úplně rozložit na jednotlivé složky a žaludeční šťáva se dostane do jícnu. To je vnímáno jako nepříjemný pocit pálení. Často se vyskytuje při ležení (zejména v noci) nebo pohybu po jídle.

Na emoční úrovni může být příčinou přílišná ambice (lidově řečeno „tlačím na pilu“), strach, obavy, které blokují přirozený tok energie v oblasti trávení. Lidé to často popisují jako „kámen na žaludku“.

Další symptomy

  • Bolest v žaludku
  • Studené i horké jídlo způsobuje bolest
  • Pocit bloku v žaludku
  • Bolest na prsou
  • Palpitace (bušení srdce)
  • Bolest hlavy a závrať
  • Bolest zad
  • Bolest ramene
  • Špatné sny
  • Zvracení (chronický stav)

Léčba

1. Dieta

Z jídelníčku vyřaďte extrémně zahřívající potraviny jako alkohol, mléčné produkty, tučné a olejnaté potraviny, kyselé potraviny a ovoce, chilli a kořeněná jídla, přemíru soli, uzeniny, čokoládu, česnek. Je potřeba vyloučit i těžce stravitelná jídla jako syrovou stravu (zeleninu), polotovary a pečivo ze zmraženého těsta, fastfood a pšeničné výrobky. Doporučujeme jíst více tepelně upravenou zeleninu a rýži. Pití vychladlé převařené vody mezi jídly je také prospěšné.

2. Chování

Nepřejídat se, tj. jíst dopolosyta a pít dopolpita, vyhýbat se jezení v pozdních hodinách (poslední jídlo nejlépe v 18:00).
Více odpočívejte, vyhýbejte se stresu a usilovné aktivitě – duševní i fyzické. Je vhodné si více uvědomovat svoje emoce jako obavy a strach.

3. Bylinné receptury.

Po staletí se používají bylinné recepty, které na jedné straně neutralizují „ohnivé“ žaludeční prostředí a na druhé straně posilují trávicí energii. Bylinná směs Čongši 6 je dobře známa. Má hořkou a štiplavou chuť a má neutralizační vlastnosti. Lze použít na akutní i chronické stavy.

Z pohledu tibetské medicíny recept redukuje nadměrnou energii Hlen (elementy Voda a Země) a vyvažuje žaludeční prostředí.

Napsat komentář

Share This