Proč granátové jablko?

Ke granátovému jablku se v poslední době upírá pozornost ze strany moderní medicíny. Některé zdroje moderního stravování jej dokonce zařazují mezi tzv. superpotravinu 21. století.

Četné výzkumy potvrdily informace středověkých učenců o tom, že toto ovoce je nejen chutné, ale také zdravé. Největší význam pro zdraví je přičítán látkám s antioxidační aktivitou, zejména fenolům.

Takovou látkou je i punicalagin – taninová bioaktivní látka se silným antioxidačním, antivirovým a hepatoprotektivním účinkem (ochranný a regenerační vliv na jaterní buňky).

Zdroj: http://toxicology.cz

Granátové jablko v léčebné tradici Tibetu

I lidové léčitelství znalo granátové jablko jako osvědčený prostředek ke zlepšování stavu kůže a cév nebo jako prostředek proti střevním parazitům. Z historie a pohledu tradiční tibetské medicíny patřilo už v dávných dobách granátové jablko k takzvaným královským elixírům. Již velmi staré svitky řadí granátové jablko mezi šest nejvýznamnějších přírodních léků/ bylin a není tudíž překvapením, že na něj tibetští lékaři při sestavování medicínských receptur pamatovali. Pro svůj účinek používali zejména semena z granátového jablka.

Semena z granátového jablka jsou kyselá a sladká. Dle tibetské medicíny mají zahřívací účinek na medrod (trávicí oheň), a tím podporují centrální systém těla. Jsou hlavní složkou tibetských medikamentů pro harmonizaci energie beken (hlen) a energie drang lung (studený vítr).Tibetští doktoři používají granátové jablko i na podporu těla při anémii (chudokrevnosti).

Recepty s granátovým jablkem

Jak často zařazujete granátové jablko do svého jídelníčku Vy?

Semena granátového jablka pro svůj účinek v oblasti trávení a zažívání obsahují tibetské repeceptury Sedru 5, Garnag 10 a Čongši 6. Po jejich konzumaci můžete mít příjemný a teplý pocit v žaludku. Na základě těchto tibetských receptů byly sestaveny švýcarské preparáty odpovídající nejmodernějším požadavkům na kvalitu.

Napsat komentář

Share This