Dle tibetské medicíny má jídlo na zdraví poměrně velký vliv. S Danielem Jakšem (zkušený kuchař) jsme pro vás připravili několik receptů, zdraví prospěšných a chutných pokrmů:

1. Polévka z červené řepy

červená řepa – cca 70%, je dobrá na čištění krve, eliminuje Hlen, podporuje činnost jater, žlučníku a kůže
mrkev – „ochlazuje“ element ohně, čistí krev, zlepšuje funkci zraku, reguluje tenké a tlusté střevo římský kmín – pomáhá při zánětech plic, podporuje trávení černá sůl – podporuje trávení, eliminuje nadýmání, čistí Hlen, kysaná smetana – zvyšuje apetit a sílu organizmu, redukuje vítr. Mrkev i červenou řepu řádně omyjeme, oloupeme nebo oškrábeme, jemně nakrájíme, přidáme trochu kmínu (cca 2 lžičky na 1/2l vody), povaříme na středním ohni do doby změknutí (10- 15 min), pak přidáme černou sůl (cca 1 lžička) a dozdobíme trochou kysané smatany a kadeřávku.

2. Celerová pochoutka

celer – cca 70%, zvyšuje fyzickou energii, regeneruje reprodukční tekutiny, zlepšuje funkci ledvin, zastavuje krvácení, zvyšuje apetit a trávení, zlepšuje cirkulaci krve
petržel – zlepšuje trávení, čistí krev, eliminuje přebytek vody, zlepšuje funkci ledvin
jablko – 1/2 menšího jablka pro zlepšení chutě
kurkuma – pomáhá léčit infekci, horečku, záněty, hemeroidy a otravu
dlouhý pepř (piper longum) – pomáhá při zahlenění, astmatu, nachlazení, redukuje vítr
himalájská sůl – je dobrá při problémech s trávením, nadýmání a nachlazení
fenykl kořen – kousek, pro ozdobu
trocha oleje pro restování, např. rýžový, slunečnicový nebo olivový – olej/ tuk je důležitý pro zdraví, podporuje metabolismus a zvyšuje sílu organizmu, čistí orgány a energetické kanály, odstraňuje toxiny, zpomaluje stárnutí.

Všechny suroviny řádně omyjeme, oloupeme, nakrájíme na jemné nudličky, krátce orestujeme, přidáme trochu horké převařené vody, kurkumu (cca 1 lžičku na 0,5-1 kg surovin), 1/2 lžičky dlouhého pepře, podusíme až do změknutí a přidáme trochu soli.

Share This