Velikonoční dny jsou velmi často dny gurmánů a dobrého jídla. Všechny druhy tradičních specialit mohou rozbušit naše kulinářské srdce. Trávící systém je naopak méně šťastný, což se může projevit pocitem chladu v břiše, doprovázeným pomalým, tíživým a plným pocitem.
Jarní a čerstvé ovoce
Kolem Velikonoc jsou stoly opět bohatě prostřeny všemi druhy lahodných pokrmů. Po chladných zimních dnech nám vyšší teploty mohou vrátit chuť po syrových potravinách, zejména zelenině a ovoci, jehož nabídka je opět bohatší. Na druhé straně, syrové jídlo je pro mnohé z nás obtížně stravitelné a může ležet jako kámen v žaludku a nepříjemně tlačit.
Dalším svátečním jídlem bývá pečené jehněčí nebo různé sladké pokrmy. Pokud je vaše tělo také pod stresem z práce, rodiny nebo z příprav na velikonoční svátky, pak jedno nebo druhé se může snadno projevit na stavu vašeho žaludku a špatném trávení.
Z pohledu tibetské medicíny syrové jídlo a stres ochlazují trávicí oheň (trávicí sílu). Kvůli nerovnováze způsobené chladem se aktivace trávicích enzymů zastaví a jídlo se již nerozkládá správně a trávicí energie je blokována.
Obnovte svůj zažívací oheň (trávící sílu)
Trávicí oheň si můžeme vysvětlit na příkladu vaření těstovin. Těstoviny se nebudou vařit ve vlažné vodě ani po delší době. Žaludek také potřebuje dostatek tepla pro optimální trávení a metabolizaci potravy. Tibetské učení hovoří o zažívacím ohni (Tib .: Medrod ). Vše, co poskytuje vnitřní teplo, aktivuje a udržuje vyvážený trávicí oheň.
To je důvod, proč bychom se měli raději držet zpátky od syrové stravy nebo ji jíst raději v menší míře a ideálně v poledne, kdy je tělo více zahřáto, a nikoli ve večerních hodinách.
Při konzumaci syrové zeleniny je jedním z nejdůležitějších doporučení důkladně žvýkat tak, aby se jídlo optimálně připravilo na další trávení. Jako alternativu k syrové zelenině doporučujeme dušenou, grilovanou nebo jinak tepelně upravenou zeleninu. To mnohem méně zatěžuje trávení a můžete ji také použít k vykouzlení nádherných variací salátů.
Sklenici teplé vody ráno po probuzení a obecně pití teplé převařené vody během dne také podporuje zažívací oheň. V jarním období je rozumné udržovat teplo v oblasti břicha a pánve, například nátělníkem nebo několika vrstvami oblečení, abychom se mohli lépe přizpůsobit větším teplotním výkyvům.
Kromě toho lidé po mnoho staletí používali bylinky a koření, které mají hřejivé vlastnosti. Dnes to často děláme nevědomky i díky popularitě některých bylin. Staré léčebné systémy však tyto oteplovací vlastnosti využívaly, aby usnadnily trávení jídla.
Mezi opravdovou klasiku patří kmín, fenykl a tymián, ale také skořice a různé druhy zázvoru, ke kterým patří stejnojmenný zázvor a i galgán lékařský, kurkuma a kardamom.
V tibetské medicíně je granátové jablko jako doplněk bylin ceněno pro své unikátní zahřívací vlastnosti. Proto se nachází v mnoha tibetských recepturách, které aktivují nebo udržují zažívací oheň.
Granátové jablko je například hlavní složkou v receptuře Sedru 5 (v západní Evropě znám jako DigesTib). V receptuře je doplněno skořicí, galgánem lékařským, dlouhým pepřem a kardamomem.
Přejeme Vám, abyste si užili velikonoční dny a jídlo s dobrým vnitřním pocitem!