I v letním období může být naše tělo ve stresu. Mnozí z nás to pociťují především v oblasti trávení. Grilované jídlo, chlazené nápoje a mírně odlišný denní rytmus často zatěžuje naše trávení. Můžeme vnímat tlak nebo bolesti v oblasti žaludku, trápí nás nadýmání, zácpa apod.
Pro naše zdraví je vhodné nízkotučné a tepelně upravené jídlo, dušená nebo grilovaná zelenina, ryby, polévky se zeleninou nebo masem. Chrání a podporují naše trávení.
Důležitý je také výběr vhodných nápojů. Ledově studené nápoje nás sice osvěží, ale žaludku se to vůbec nelíbí. Naše trávení je ochlazeno a to brání správné funkci a vyprazdňování žaludku.
Naopak nechlazené, nebo teplé, nápoje nám prospívají (např. čaj s kořením). Ráno, na lačný žaludek, je, sklenice horké vody, tou nejlepší přípravou těla na příjemnou dovolenou.
Když je naše trávení příliš slabé
Těžké jídlo a studené nápoje oslabují trávicí energii a jídlo může být špatně tráveno. Syrové jídlo má také chladicí účinek. Zvlášť pokud je řádně nežvýkáme. Optimální by bylo 30-50 pohybů žvýkání na sousto. Pak je jídlo řádně rozdrceno a smícháno se slinami. V důsledku oslabeného trávicího ohně se objevují příznaky v horním břiše jako je plynatost, pocit plnosti nebo nepohodlí po jídle. Známý je pocit „kamenu v žaludku“.
Sedru 5 je rostlinný přípravek a používá se spíše k akutnním trávicím problémům. Tento recept pomáhá stimulovat trávení především po hojném a těžkém jídle.
Po užití Sedru 5 můžeme mít příjemný pocit tepla v břiše. Bylinná receptura uklidňuje podrážděný žaludek, ke kterému často dochází po návštěvě restaurací nebo velkých letních večírků. Podporuje také vyprazdňování žaludku, takže těžké a mastné jídlo nezůstává v žaludku dlouho „jako kámen“. V bylinách obsažené esenciální oleje mají antispasmodické (působí proti křečím) a nadýmání zbavující se vlastnosti a podporují uvolňování trávicích šťáv.
Po těžkých a tučných jídlech a při slabém žlučníku je také výborný Garnag 10.
Pálení žáhy z důvodu „ohnivého“ žaludečního prostředí
Pozdní večeře, příliš těžká a mastná jídla, sladkosti a alkohol, kofein a nikotin, narušují žaludeční prostředí a funkci trávicích enzymů. Také konzumace syrového a těžko stravitelného jídla (oblíbené zeleninové saláty) a výše zmíněné špatné stravovací návyky mohou vést k vývoji přebytečné žaludeční šťávy a zhoršujícímu trávení. Výsledkem je, že požité jídlo nelze úplně rozložit na jednotlivé složky a žaludeční šťáva se dostane do jícnu. To je vnímáno jako nepříjemný pocit pálení. To se často vyskytuje při ležení (zejména v noci) nebo pohybu po jídle.
Hořká a pálivá chuť neutralizuje žaludeční prostředí
Po staletí se používají bylinné recepty, které na jedné straně neutralizují „ohnivé“ žaludeční prostředí a na druhé straně posilují trávicí energii. Bylinná směs Čongši 6 je dobře známa. Má hořkou a štiplavou chuť a má neutralizační vlastnosti.
Z pohledu tibetské medicíny recept redukuje nadměrnou energii Hlen (elementy Voda a Země) a vyvažuje žaludeční prostředí.