Alergie a potravinová nesnášenlivost

Jak vznikají alergie a jak je léčit

Na rozdíl od potravinové nesnášenlivosti bývají její projevy poměrně náhlé, a tedy více nebezpečné. Jsou způsobeny vnějšími činiteli, alergeny, jako je pyl, chemikálie, kovy apod. Dle našich zkušeností jsou spjaty s nerovnováhou elementárních energií, a proto je příčina alergií nebo nesnášenlivosti mnohem komplexnější, než si dovedeme představit.

Vzniká, pokud je naše tělo oslabené a projevuje se nepřiměřenou reakcí organismu. K rozvoji alergie podstatně přispívají skryté záněty a chronické infekce. Oslabení vzniká nejčastěji v oblasti trávení, srdce a hlavy. Záněty vznikají tak, že oslabené trávení vytváří nedokonalé (toxické) metabolity, které stoupají výše a postupně se usazují v oslabených místech těla. Příčinou bývají tyto emoční bloky (případně nerovnováha daná dědičně):

  • Trávení: oslabení z důvodu pocitu ohrožení (boje, ne-respektu s tím, co se děje, přehnané ambice)
  • Srdeční/ plicní oblast: oslabení z důvodu lítosti, hněvu, zášti
  • Oblast hlavy: přílišné přemýšlení, posuzování, analyzování, odsuzování, příkrá mluva
  • Oblast ledvin a střev: vztahy s lidmi, nemohu odpustit (jsem v minulosti), vadí mi, co se děje, strach
  • Kůže: oddělení/ odpor k okolnímu světu

Kategorie alergie
Oči, nos, vyrážka, alergické astma, problémy s dýcháním, průjem.

Doprovodná onemocnění
zvuky v uších, průjem, zvracení, vertigo, palpitace, vysoký krevní tlak, bolest hlavy, střevní kolitida, hemeroidy, obezita, revmatismus, sinusitida, pupínky, jícnový reflux, problémy s kůží, úzkost strach apod.

Léčba

  • Identifikovat a vyloučit alergické potraviny anebo externí alergeny.
  • Obecně by lidé s alergií, potravinovou nesnášenlivostí a sinusitidou měli vyloučit mléko, mléčné produkty, cukr a potraviny obsahující cukr, čokoládu (rovněž hořkou), nutelu, česnek, ředkvičky, vepřové a kozí maso, produkty z pšenice (důležité), gluten, alkohol a nápoje typu „Cola“ obsahující cukr.
  • Omezit pečivo a pšenici nahradit rýží, žitem, quinoou apod.
  • Snížit konzumaci kávy.
  • Vyhýbat se místům s alergeny (např. pyly), znečištění, stresu a přepětí.
  • Uvědomit si a přijmout své emoční bloky.

Tibetské receptury

Alergie – Čongši 6.

Senná rýma– O´su.

Alergické astma a problémy s dýcháním – ráno Čongši 6, přes den O´su.

Neurodermatitida a jiné problémy s kůží – ráno Dzati 10,přes den Letre 5 (nebo smíchat Dzati 10 a Letre 5 v poměru 1:1), Čongši 6.

Prevence (detoxikace): Dresum.

Příčina

Potravinová nesnášenlivost (intolerance)

Koncept potravinové nesnášenlivosti je založený na tom, že tělo má určitou slabost danou nerovnováhou elementárních energií (více zde). To se pak projeví v neschopnosti přijmout určitou potravu. Dle tibetské tantry neschopnost zablokuje nebo naruší energetické kanály, a tím vznikne blok nebo přemíra toxinů.
Podle převažující energie rozděluje tibetská medicína lidi do několika typů. Pokud chcete vědět, jaký typ jste právě Vy, udělejte si test typologie zde.

1) Lidé s převahou energie Beken/Hlen (Země a Voda)

Tendence k slabšímu zažívání a nadváze. Později i problémy s krevním tlakem, sinusitidou, průjmy spojené se špatným trávením, problémy s kůží atd. Řešením je snížit konzumaci potravy, hlavně pečiva (karbohydrátů), mléčných produktů a produktů obsahujících cukr. A jíst spíše tepelně upravenou stravu.

2) Lidé s převahou energie Tripa/ Žluč (Oheň)

Mívají problém strávit tučné a mléčné výrobky, proteiny a alkohol.  Přemíra horkosti přirozeně stoupá tělesnými kanály vzhůru a zasahuje hlavně krk a hlavu způsobující alergii nebo rýmu apod. Mívají také negativní reakci na pyl, prach v domácnosti, srst zvířat, lilek, maso a mléko. Mohou mít střevní kolitidu, hemeroidy, průjem, a hlavně nemoci kůže jako neurodermatitida a psoriáza.

3) Lidé s převahou energie Lung/ Vítr

Mívají problém strávit potraviny lehké a suché podstaty jako je káva, papriky, sycené nápoje, chilli. Trpí na suchou kůži, sucho v ústech a v očích, ekzémy, střevní kolitidy, alergie na gluten. Dochází u nich více než u jiných lidí k emocionálním výkyvům nebo psychickým poruchám.

Napsat komentář

Share This