Říjen až listopad – konfliktní sezóna tepla a chladu.
Zima se začíná pomalu prosazovat a sluneční aktivita se zmenšuje. Chlad postupně proniká do těla – „zablokuje“ póry těla a tím zvýší teplo uvnitř organizmu. To chrání tělo před prochladnutím. Nicméně může docházet k nárůstu tzv. trávicího ohně, který pak ohrožuje vnitřní orgány. Energie Žluče (oheň) a energie Hlenu se dostává do konfliktu, což může způsobit zánětlivá onemocnění, prochladnutí nebo chřipku.
Vhodné potraviny pro toto období jsou chuti sladké, kyselé a slané jako např. hrušky, jablka, banány, zelenina, cererálie, kaše, netučné mléčné produkty, teplá polévka , maso a vývar z kostí, horké čaje (např. Yogi), červené víno (menší množství) a ovocné džusy. Dobrá je i olejová masáž pro psychickou pohodu.